Het is zover: jij gaat je tuin voorzien van een prachtige, groene grasmat. Eentje waar de kinderen lekker op kunnen ravotten, of je huisdieren veel plezier van gaan hebben. Of je houdt hem lekker voor jezelf en gaat genieten van de prachtige groene aanblik die het jouw tuin gaat geven! Als je voor gras gaat, wil je straks natuurlijk wel een gezond en onderhoudsvriendelijk gazon. Op welke dingen moet je dan letten als je de eerste stappen gaat zetten in de aanleg ervan? Waar let je op als je jouw gras gaat uitkiezen?
Onze tip: ga voor graszoden
In één keer een mooie, groene grasmat aanleggen? Dat willen we stiekem toch allemaal. Geen eindeloos geduld hoeven opbrengen tot jouw grasplantjes eindelijk volwassen zijn en je weer op je gras mag lopen: met graszoden rol je jouw kant-en-klare grasmatten zó uit in je tuin. Even aanwalsen en voilà: daar schittert jouw nieuwe grasmat al! Onkruid krijgt bijna geen kans, omdat de graswortels zo mooi dicht tegen elkaar aan gegroeid zijn. Een goede basis voor een mooi gazon!
- Kant-en-klare grasmatten
- Direct een groen uitzicht
- Onkruid krijgt geen kans
Natuurlijk is er ook binnen de wereld van de graszoden nog weer veel te kiezen. Hoe zorg je ervoor dat je graszoden kiest die bij jou passen? Met deze tips kies je keer op keer voor graszoden waarmee je in no time een gezonde grasmat aanlegt.
1) Hoe lang heeft het gras mogen groeien?
Om een stevige grasmat te kunnen vormen, moeten grasplantjes een aantal maanden de tijd krijgen om zich te ontwikkelen. Krijgen ze te weinig tijd om te groeien, dan scheurt de grasmat eenvoudig en kunnen de plantjes verdrogen of afsterven bij het afsteken. Niet wat je wil! Let er daarom op dat je grasmat minimaal 10 maanden op de akker heeft mogen groeien. En wil je een betere kwaliteit gras? Ga dan voor minimaal 13 tot 14 maanden groeitijd.
2) Zijn er plastic netten in je gras verwerkt?
Waarom zou je in vredesnaam plastic netten verwerken in je gazon? Nou, omdat je gras dan sneller te oogsten is. Minder groeitijd, sneller van het veld: dat is handig voor de teler! Je zit vervolgens echter wel altijd met die netten in de grond. Linke soep als je gaat verticuteren, of als er kinderen op je gazon spelen. En plastic in de bodem is natuurlijk nooit een goed idee! Blijf dus weg van graszoden met plastic netten, ook als de kweker zegt dat de netten afbreekbaar zijn. Je levert simpelweg in op kwaliteit!
3) Hoe milieuvriendelijk is je gras gekweekt?
Naast het gebruik van plastics in je graszoden is ook het gebruik van chemicaliën tijdens de kweek van je gras een belangrijk item om naar te vragen. Sommige kwekers gebruiken kleine hoeveelheden chemische middelen om het onkruid in je grasmat te bestrijden. Maar anderen maken er ongelimiteerd gebruik van, ook bij het bemesten van je gras!
Jij bepaalt natuurlijk hoe milieuvriendelijk je gazon gekweekt moet zijn, maar spelen er kinderen of huisdieren in je gazon, dan is het gebruik van chemicaliën eigenlijk uit den boze. Je moet er niet aan denken dat ze die giftige stoffen binnenkrijgen!
4) Past de grassoort bij jouw gebruik van je gazon?
Een grasmat waar dagelijks veel overheen gelopen wordt, heeft andere vereisten dan een gazon dat eigenlijk alleen maar voor de sier aangelegd wordt. Bedenk dus goed welke doeleinden jouw grasmat heeft, en stem de grassoort die je kiest hierop af. Regelmatig spelende kinderen? Kies dan voor een stevige grassoort, die gekweekt is met zo min mogelijk chemicaliën. Hetzelfde geldt voor een gazon waar regelmatig huisdieren op rondrennen. Vraag desnoods je kweker welke grassoort het beste bij jouw gebruik past!
5) Groen en gezond Drents gras, zonder netten
Ga jij voor gezonde grasmatten, die op een natuurlijke manier gekweekt zijn? Ga dan voor graszoden van Topgazon. Eén van de grootste en beste kwekers van Drenthe! Vanuit het mooie Nooitgedacht verkopen ze verschillende kwaliteiten prachtig groen gras, dat ze tegen een kleine vergoeding bij je thuis bezorgen. Waar je ook woont in Nederland! Ontdek hun assortiment online en bestel direct via de site. Voor 12 uur besteld betekent vaak morgen al in jouw tuin!