Tuinier Blog
You Are Reading
Hoe herken en behandel je ziektes en plagen bij hagen?
0

Hoe herken en behandel je ziektes en plagen bij hagen?

Niets is zo vervelend als wanneer je een haag hebt geplant en dat deze wordt aangetast door een ziekte of een plaag. Het harde werken, je goede verzorging, het heeft niet mogen baten. Jouw haagbeuk schutting is ziek. Maar hoe ga je nou ervoor zorgen dat de haag weer gezond wordt? En hoe herken je de ziekte of plaag die zich in jouw haag heeft verschanst. Heeft een laurierhaag andere ziektes en plagen dan de haag van klimop? Alles begint bij welke soort haag je hebt staan.  

Bacterievuur bij de meidoorn 

Heb je een meidoorn als erfscheiding? De meest voorkomende ziekte bij meidoornhagen is bacterievuur. Het is heel belangrijk om deze tijdig te herkennen om verspreiding te voorkomen. In het voorjaar tijdens de bloei kun je de ziekte het beste herkennen. Je ziet dan verwelkte bloemen en bladeren die plotseling verkleuren en zwart, roodachtig of bruin worden. Op de takken en op de stam kunnen gezwellen ontstaan. De textuur van deze gezwellen is slijmerig. De vruchten drogen uit en worden bruin. Bacterievuur wordt veroorzaakt door de Erwinia amylovora bacterie en verspreidt zich door wind en regen, aanraking met besmette planten of gereedschap en door vogels en insecten.  

Resistente soorten 

Het is niet gevaarlijk voor mensen of dieren, maar het kan ernstige schade aanrichten aan een meidoornhaag en andere planten die gevoelig zijn voor deze bacterie. Heeft je meidoorn een infectie? Snoei geïnfecteerde takken tenminste 20 cm onder de zichtbare symptomen af. Verwijder al het geïnfecteerde materiaal en verbrand het. Dus ook takken, bladeren en vruchten. Desinfecteer je snoeigereedschap met een desinfecterende oplossing, zoals bleekwater. Ga je nog een meidoornhaag planten? Kies dan voor een resistente soort.  

Een neus voor problemen 

Bij laurier-, Hedera- en taxushagen komt de snuitkever voor. Deze kever is zwart van kleur met enkele lichte plekjes op het dekschild en een lengte tussen de 9 en 11 mm. Hij is te herkennen aan een sterk gegroefd, korrelig dekschild met een zeer bol achterlijf, en zoals alle snuitkevers een verlengde kop. Ze eten halfronde happen uit het blad van de haag. Het nageslacht wordt door het leggen van eitjes in de grond voorzien van voedsel. De larven eten namelijk de wortels van de plant. Bestrijding van de larven van de snuitkever is mogelijk door parasitaire aaltjes. Volwassen kevers kunnen bestreden worden met een parasitaire schimmel. Het lukt niet om deze problemen in één keer op te lossen, dus meerdere malen achter elkaar behandelen is echt noodzakelijk. 

Een feest voor lieveheersbeestjes 

De eitjes van de bladluis worden in de bladknoppen gelegd en wanneer deze in april uitkomen, gaan de luizen gelijk de bladeren aantasten. Er zijn verschillende methodes voor het bestrijden van bladluis. Heb je last van een kleine aanval? Dan kun je met een harde waterstraal goed op en tussen de bladeren spuiten zodat je de luizen eraf spuit. Lieveheersbeestjes daarentegen zijn de natuurlijke vijand van de bladluis. Deze kun je kopen en daarna uitzetten. Wil je liever een spuitmiddel gebruiken? Dan moet je de hele haag bespuiten. Er zijn verschillende middelen, waaronder middelen die effectief en direct werken en middelen die je preventief kunt gebruiken en luizen voor langere tijd weghoudt. 

Schimmels  

De bladvlekkenziekte komt voor in onder andere de laurier en de hedera hagen. Deze ziekte wordt veroorzaakt door schimmels. Op steeds meer bladeren vallen gele en bruine vlekken op. Totdat de hele haag vol zit met aangetaste bladeren. Uiteindelijk verdwijnen stukken van de bladeren. Wanneer de plant is aangetast door bladvlekkenziekte, verdorren jonge bladeren en scheuten in het voorjaar. Deze ziekte is lastig te bestrijden, voorkomen is beter. Heb je toch last van de bladvlekkenziekte? Knip dan alle besmette bladeren en scheuten weg. En voer deze af. Dus niet op de composthoop gooien, want het verspreidt zich door de hele tuin. Daarna haal je een bestrijdingsmiddel. En prepareer je het vervolgens zoals de gebruiksaanwijzing aangeeft en spuit je het over de haagplanten. Bij droog weer, in de avond wanneer het windstil is, heb je het beste resultaat.