Tuinier Blog
You Are Reading
Waarom je eigen voedsel kweken zo leuk is!
0

Waarom je eigen voedsel kweken zo leuk is!

Je eigen voedsel verbouwen is een geweldige manier om in contact te komen met de aarde en je opnieuw met de natuur te verbinden. Het is ook een uitstekende manier om geld te besparen, stress te verminderen, en gemeenschap op te bouwen. In deze post laten we je zien hoe makkelijk het kan zijn!

Je eigen voedsel kweken

First things first: je eigen voedsel kweken is een geweldige manier om in contact te komen met de aarde en je opnieuw met de natuur te verbinden. Het is ook een uitstekende manier om geld te besparen, stress te verminderen, en gemeenschap op te bouwen. In deze post laten we je zien hoe gemakkelijk het kan zijn!

Je eigen voedsel verbouwen is zo leuk! Dit artikel helpt je de eerste stappen te zetten op weg naar het kweken van je eigen groenten. Je hebt geen speciale vaardigheden of grond of zelfs maar heel veel tijd nodig om wat van je eigen groenten te verbouwen. Zelfs als je alleen maar toegang hebt tot potten op je balkon…geen probleem! Volg gewoon deze eenvoudige tips om te beginnen:

1) Kweek wat je eet

Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar het is echt de sleutel tot succesvol moestuinieren – als je veel lekkere tomaten wilt, dan kweek veel tomaten! Zo krijg je een goed rendement van je tijd en moeite, en bovendien ben je er zeker van dat je ze opeet voor ze bedorven zijn.

2) Begin klein…

Probeer niet elke groente onder de zon te kweken – dit is een trefzekere manier om overweldigd te raken en op te geven! Je kunt altijd meer groenten aan je tuin toevoegen als je merkt dat het goed gaat. Het is meestal het beste om te beginnen met slechts één of twee soorten groenten in potten – net genoeg voor jezelf, of misschien ook voor een paar vrienden. Naarmate je tuin vordert, overweeg je dan uit te breiden met hanging baskets, bloembakken, grotere potten enz. Overweeg ook om lid te worden van een gemeenschappelijke tuin .

3) Kies de juiste groenten voor beginners

Sommige groenten zijn gemakkelijker te kweken dan andere. Als je net begint, probeer dan tomaten, sperziebonen, sla, wortelen, of radijzen te kweken. Deze groenten kunnen in potten gekweekt worden en geven je een goed rendement van je tijd en moeite.

4) Koop een paar goede tuinboeken

Er zijn heel wat uitstekende tuinboeken in omloop – boeken die zowel aan beginners als aan ervaren tuiniers gewijd zijn. Deze boeken leren je alles wat je moet weten over bodemvoorbereiding, planttechnieken, water geven, bemesten, ongedierte bestrijden en oogsten. Sommige komen zelfs met plantenschema’s waarop de beste groenten staan die je als beginner kunt kweken.

5) Word lid van een online tuinforum

Online forums zijn een geweldige manier om met moestuinieren aan de slag te gaan. Je vindt er veel behulpzame mensen op deze forums, die allemaal meer dan graag hun kennis en ervaring delen. Zorg er alleen voor dat je je onderzoek doet voor je vragen stelt – het is niet nodig iets te vragen dat al beantwoord is!

6) Gebruik biologische methoden

Als je wilt tuinieren zonder chemische bestrijdingsmiddelen en meststoffen te gebruiken, dan zul je biologische methoden moeten gebruiken. Dit kan wat meer werk zijn, maar op de lange duur is het de moeite waard. Er zijn veel boeken en websites gewijd aan biologisch tuinieren – doe een snelle zoekactie online en je vindt genoeg informatie.

7) Heb plezier!

Groentetuinieren moet plezierig zijn – je brengt tenslotte tijd door buiten in de frisse lucht, omringd door de natuur, werken aan iets dat goed is voor je gezondheid. Je ontwikkelt een beter begrip van wat je eet als je je eigen voedsel verbouwt – het is echt heel lonend!

Mmmm… verse groenten!

Ben je er klaar voor om het eens te proberen? Het kan echt niet eenvoudiger – ga naar je plaatselijke kwekerij of tuincentrum en koop je een paar gezonde groenteplanten (het personeel daar zal weten wat in jouw streek het beste groeit). Sommige groenten, zoals tomaten, zijn gemakkelijk uit hun pot te halen – draai de plant er voorzichtig uit en zet hem in zijn nieuwe huis (een grotere pot indien nodig) met verse compost of grondmengsel. Andere groenten, zoals wortelen, vereisen speciale zorg; ze moeten direct in de grond gezaaid worden omdat ze er te lang over doen als je in een pot begint.

Volg de eenvoudige tips hierboven en je bent goed op weg om een succesvolle moestuinier te worden! O, en vergeet niet te genieten van de vruchten (of groenten!) van je arbeid – ze zijn echt heerlijk. Bon appétit!