Tuinier Blog
You Are Reading
Een prachtige tuin zonder groene vingers
0

Een prachtige tuin zonder groene vingers

Niet iedereen is geboren met groene vingers en helaas jij ook niet. In de buurt heeft iedereen goed onderhouden tuinen. Alles is strak, groen en de kleurrijke bloemen maken de tuin af. Dit terwijl het bij jou hoogtijd wordt dat het onkruid wordt weggehaald. Niet iedereen is gezegend met groene vingers, maar ook jij kan een prachtige tuin creëren. Dus ga niet je hele tuin bestraten, dat zou jammer zijn. Daarnaast is het ook geen verstandige keuze. Zo heeft bestrating een nadelig effect op de waterafvoer. Gelukkig kunnen wij je vertellen hoe je een mooie tuin kan aanleggen waar jij binnenkort heerlijk van kan genieten.

Onderhoudsarme tuin

Een onderhoudsvrije tuin is eigenlijk onmogelijk, maar een onderhoudsarme tuin kan wel. Heb je een tuin, dan heb je altijd onderhoud. Denk maar aan blad en vuil in de tuin dat je weg moet halen. Doe je dit niet, dan ontstaat er onkruid en kan de bestrating glibberig worden. Dit kan gevaarlijk zijn, dus probeer dit te allen tijde te voorkomen. Een onderhoudsarme tuin is een goede optie. Laten we beginnen bij de keuze van planten. Duurzame, onderhoudsarme planten zijn bijvoorbeeld Zonnehoed, Geranium sanguineum, Vrouwenmantel en Naaldvarens. Deze planten hebben weinig onderhoud nodig en geven tegelijkertijd kleur aan je tuin. Kies ook voor planten die hun bladeren niet verliezen in de winter, zodat je het hele jaar door een prachtige groene tuin hebt. Lavendel, Helleborus en Maagdenpalm zijn bijvoorbeeld uitstekende keuzes.

Omheining van de tuin

Als je in de tuin zit, wil je graag wat privacy. Wellicht heb je last van geluidsoverlast en wil je dit geluid in de tuin dempen. Als je kinderen en/of huisdieren hebt, wil je niet dat ze zomaar de straat op kunnen lopen. Een tuinomheining bakent je tuin af en het lost bovenstaande kwesties op. Zo’n omheining is niet alleen praktisch, maar biedt ook een esthetische meerwaarde. Kies je voor een schutting, dan kan je er sierlijke potten of bakken – gevuld met planten of bloemen – tegenaan hangen. Hierdoor kan je de schutting opfleuren. Wil je liever een groene omheining? Dan kan je ook kiezen voor een volgroeide heg. Houd er alleen rekening mee dat je de heg nu en dan moet snoeien.

Het gazon

Je kunt een deel van de tuin inzaaien met gras of leg bijvoorbeeld grasmatten neer. Dit is ideaal voor kinderen, want hier kunnen ze comfortabel op spelen. Zorg dat je het gazon goed bijhoudt door regelmatig te maaien en sproeien, zodat het de prachtige kleur groen behoudt. Als je dit te veel werk vindt, kun je ook overwegen om kunstgras aan te leggen. Het is vrijwel niet te onderscheiden van echt gras en vereist minimaal onderhoud.

Hulp bij het inrichten

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het ontwerpen van je tuin? Schakel vrienden of familie in die bereid zijn om de handen uit de mouwen te steken. Misschien kunnen ze je zelfs wat tuinadvies geven. Vergeet niet dat zij, net als de planten, ook hydratatie nodig hebben. Last daarom regelmatig pauzes in en zorg dat iedereen wat kan drinken. Wellicht kan je tussendoor kort een spelletje doen. Koop een aantal boekjes en pennen. Laat notitieboekjes bedrukken met naam en geef een aantal bedrukte pennen erbij. Tevens een leuk cadeau voor degenen die je helpen bij het inrichten van de tuin. En zodra de klus geklaard is, kun je samen met alle helpers genieten van een welverdiende barbecue in je prachtige tuin.