Tuinier Blog
You Are Reading
Hoe kweek je radijsjes?
0

Hoe kweek je radijsjes?

Radijs is een gemakkelijk te kweken wortelgewas dat geschikt is voor zowel een lente- als herfstoogst. Ze zijn snel volwassen, waardoor ze ideaal zijn voor successiebeplanting. Als u radijzen in uw tuin wilt kweken, vindt u hier alles wat u moet weten.

De meeste radijssoorten zijn rood of paars, maar er zijn ook witte soorten die bekend staan ​​als daikon-radijs. Dan zijn er watermeloenradijsjes, die van buiten wit en groen zijn en van binnen roze met een witte ring eromheen. Door een mix van radijssoorten te kweken, kunnen de oogsttijden worden gespreid, zodat je wekenlang verse radijsjes klaar hebt staan.

Rauwe radijsjes zijn knapperig met een peperige smaak. Dun gesneden, ze gaan op salades of kunnen worden geserveerd met boter en zout. Rauwe radijzen kunnen ook in julienne worden gesneden tot “lucifers” en vervolgens op taco’s worden gestrooid of tot een saus worden geraspt. Ingelegde radijs kan op verschillende manieren worden gebruikt. Gehele of in blokjes gesneden radijzen kunnen worden geroosterd en gepureerde radijzen kunnen de basis vormen voor soep. Jonge en malse radijsgroenten kunnen ook worden gegeten.

Waar, wanneer en hoe radijs te planten

Als wortelgewas verplanten radijsjes niet goed en kunnen ze het beste direct in de tuin worden gezaaid. Omdat radijs zo snel groeit, is er echt geen reden om een ​​voorsprong te nemen door de zaden binnenshuis te beginnen.

Radijszaden zullen ontkiemen in grond die zo koel is als 40°, maar de optimale bodemtemperatuur voor ontkieming ligt tussen 65° en 85°. In dat bereik zal ontkieming plaatsvinden in drie tot zes dagen.

Een voorjaarsoogst van radijs kan heel vroeg worden geplant: begin drie tot zes weken voor de gemiddelde laatste vorstdatum voor uw gebied met zaaien. Voor een continue oogst, zaai elke week extra rijen totdat de luchttemperatuur 65° bereikt.

Radijs heeft volle zon nodig, wat neerkomt op 6 tot 8 uur direct zonlicht per dag. De grond moet een pH hebben van 6,0 tot 7,0, die licht zuur tot neutraal is. Een grondtest zal u de pH-waarde vertellen en u informeren over eventuele tekorten aan voedingsstoffen. De grond moet vruchtbaar, licht en goed gedraineerd zijn om radijsjes optimaal te laten groeien. Zware kleigrond moet worden aangepast met een royale hoeveelheid compost om radijs succesvol te laten groeien. Werk de grond 15 cm of meer naar beneden om rekening te houden met de lengte van de radijspenwortel.

Om zaden te zaaien, gebruikt u uw vinger, een stok of een potlood om een ​​rij gaten te maken die een centimeter tot 2,5 cm diep zijn. Plaats een zaadje in elk gat en vul het aan. Laat 30 cm tussen de rijen. Wanneer zaailingen tevoorschijn komen, dun ze uit tot ongeveer 12 cm uit elkaar.

Begin voor een herfstoogst met het zaaien van zaden vier tot zes weken vóór de gemiddelde eerste vorstdatum. U kunt ongeveer een maand lang wekelijks zaaien.

Radijs water geven

Radijsjes hebben redelijk constant vocht nodig om te voorkomen dat ze taai en onsmakelijk worden. Een centimeter water per week is het doel, dus als het niet zoveel heeft geregend, vul dan het verschil aan met extra water. Als de grond erg zanderig is en vooral snel draineert, meer dan eens per week water geven.

Een lichte mulch, zoals 5 cm stro of geraspte bladeren, helpt vocht vast te houden en onderdrukt onkruid.

Radijs bemesten

Radijsjes hebben geen aanvullende bemesting nodig als ze worden geplant in grond die is aangepast met compost. In feite kan het toepassen van een meststof met veel stikstof ervoor zorgen dat de radijstoppen krachtig groeien ten koste van de penwortel. Een organische meststof die uitgebalanceerd is of die meer fosfor dan stikstof bevat, kan radijsjes helpen, maar u moet een grondtest ondergaan voordat u een meststof toedient die onnodig of schadelijk kan zijn.

Radijs oogsten

Omdat radijs snel groeit, moet u uw tuin regelmatig controleren. Radijsjes die te lang hebben gestaan ​​of te laat in het voorjaar zijn geplant, schieten (naar zaad) in de hitte. Geschroefde radijzen zijn houtachtig en moeten worden gecomposteerd.

Ken de grootte op de vervaldag voor elke variëteit en weet welke variëteit je waar hebt geplant. Radijsjes steken uit de grond als ze bijna volwassen zijn. Als ze de ideale grootte hebben, pak je het gebladerte vast en trek je ze recht omhoog terwijl je ze draait.

Snijd de groene toppen en het dunne deel van de wortel aan de onderkant af voordat u ze opbergt. Neem de ongewassen radijzen en plaats ze in vochtige papieren handdoeken in een zak met ritssluiting en zet ze maximaal een week in de koelkast. Gebruik de radijsjes zo snel mogelijk voor de beste smaak. Radijsjes die te lang worden bewaard, verliezen hun knapperigheid en worden zacht.