Bloemkool is een voedzame, veelzijdige groente die zoveel mogelijkheden biedt in de keuken en bevredigend is om te kweken. Als je bloemkool in je tuin wilt kweken, vind je hier alles wat je moet weten om het bloeiend te houden van het planten tot het oogsten.
Bloemkool is een koolgewas – een cultivar van wilde kool, net als broccoli , spruitjes , boerenkool, boerenkool, koolrabi en, ja, kool . Ook bekend als brassica’s, zijn ze een koude winterharde groep groenten.
Bloemkool heeft de reputatie kieskeurig te zijn, maar ondanks zijn eigenaardigheden is het zeker een gewas dat het waard is om te groeien. Je zult genieten van de geweldige smaak van bloemkool en je kunt ook genieten van de spanning van het succesvol kweken om te oogsten.
Rauwe bloemkool is heerlijk om te dippen. Bij het koken van bloemkool kun je niet fout gaan door het te roosteren, en er zijn talloze manieren om het op smaak te brengen. Je kunt bloemkool ook stomen of bakken, of in curry verwerken. Bloemkool is de laatste jaren steeds populairder geworden als vervanging voor andere ingrediënten, zoals bloemkoolrijst in plaats van witte rijst. Buffelbloemkool vervangt buffelvleugels zonder botten en bloemkoolkorst vervangt traditionele pizzabodem.
Waar, wanneer en hoe bloemkool planten
Bloemkool is een van die gewassen waarvoor het belang van een bodemonderzoek vooral geldt. Bloemkool vereist een pH van de grond tussen 6,5 en 7,5 om een ziekte te ontmoedigen die bekend staat als knolvoet. En als u merkt dat uw grond buiten dat bereik valt, zullen de resultaten van de grondtest u vertellen wat u moet doen om het in overeenstemming te brengen.
Wacht niet te lang als u van plan bent bloemkool te gaan telen. Je moet zo vroeg mogelijk beginnen om ervoor te zorgen dat het rijpt voordat de hitte van de zomer begint. Door de hitte zal bloemkool opschieten, wat betekent dat de plant zijn energie heeft gericht op zaadproductie. Geschroefde bloemkool heeft een bittere smaak en moet worden geplukt en gecomposteerd.
Je kunt bloemkoolzaden ongeveer vier tot vijf weken voor de laatste nachtvorst binnenshuis in een steriele zaad-startmix onder kweeklampen beginnen of direct daarna buiten zaaien. Bloemkool zal het beste ontkiemen in een bodem van 26°C, dus gebruik een verwarmingsmat voor het starten van zaden als u binnenshuis werkt. Buiten zullen zaden ontkiemen bij bodemtemperaturen zo laag als 10°. Ontkieming vindt plaats na acht tot tien dagen.
Of koop gewoon voorgestarte zaailingen en plant ze in de lente rond de tijd van de laatste nachtvorst. Zorg er wel voor dat zaailingen de kans krijgen om zich geleidelijk aan aan te passen aan het buitenlicht en klimaat (een proces dat bekend staat als afharden ) gedurende ten minste een week voordat ze worden uitgeplant. En plaats uw planten in de grond ongeveer 18 inch uit elkaar en 30 inch tussen rijen.
Bloemkool is een zware feeder die volle zon (minimaal zes uur direct zonlicht per dag) en vruchtbare, goed doorlatende grond nodig heeft. Wijzig vóór het planten het plantbed met veel compost om de vruchtbaarheid en drainage te verbeteren.
Bloemkool afschermen met rijbedekking zodra deze geplant is scheelt een hoop ellende later. Bloemkool is een magneet voor brassica-plagen, maar rijafdekking voorkomt dat veel insecten ooit hun eieren op of in de buurt van uw planten leggen.
In het noorden kun je in juli een tweede oogst bloemkool planten voor een herfstoogst. Ontvang zaden of transplantaties in de grond acht weken voor de gemiddelde eerste vorstdatum voor uw gebied. Als de dagtemperaturen nog 23° of warmer zijn, geef de zaailingen dan wat bescherming door ze af te dekken met schaduwdoek .
Bloemkool water geven
Bloemkool heeft constant vocht nodig om te slagen. Een tot twee centimeter water per week – inclusief regenval – is het beste. Overweeg het installeren van een druppelirrigatiesysteem om de grond vochtig maar niet doorweekt te houden.
Om vocht vast te houden tussen regen en extra watergift, breng je 2-3 inch organische mulch aan rond de planten, zoals geraspte bladeren of stro. De mulch zal ook onkruid onderdrukken en de grond koel houden.
Bloemkool bemesten
Bloemkool is een zware voeder voor de hele groeicyclus, dus pas regelmatig een stikstofrijke organische vloeibare meststof toe, zoals visemulsie. Organische meststoffen zijn het beste omdat ze geen stikstofverbranding veroorzaken zoals chemische meststoffen.
Overschrijd nooit de instructies van de fabrikant bij het aanbrengen van kunstmest. U kunt minder gebruiken dan de fabrikant aanbeveelt, maar nooit meer. Overbemeste bloemkool kan holle stengels krijgen en is kwetsbaarder voor ongedierte.
Bloemkool die onder water staat of wordt gekweekt in grond met een lage vruchtbaarheid, kan een paarse tint aan de onderkant van het hoofd hebben. Het is nog steeds veilig om te eten, maar de smaak kan worden beïnvloed.
Bloemkool oogsten
Naarmate bloemkool rijpt, wil je de zon van de zich ontwikkelende koppen houden, zodat ze wit blijven (of welke kleur die variëteit dan ook hoort te zijn). Sommige soorten wikkelen hun bladeren van nature over het hoofd, maar andere hebben uw tussenkomst nodig. Om het hoofd te beschermen, gebruikt u een wasknijper, rubberen band of touw om de bladeren eromheen vast te houden. Het hoofd op deze manier bedekken is een techniek die bekend staat als “blancheren”.
Oogst bloemkool als de kroppen nog compact zijn. De gemiddelde doelgrootte voor het oogsten is tussen de 6 en 8 inch, hoewel het veel beter is om te vroeg te oogsten dan te laat. Om te oogsten, snijdt u de plant aan de basis van de nek.
Bloemkool kan in zijn geheel maximaal twee weken in de koelkast worden bewaard in een niet-verzegelde zak. Het kan ook worden gesneden, geblancheerd en ingevroren.