Tuinier Blog
You Are Reading
Op zoek naar een tuinoverkapping? De mogelijkheden zijn ruim!
0

Op zoek naar een tuinoverkapping? De mogelijkheden zijn ruim!

Als je denkt aan een tuinoverkapping, wat komt er dan in je op? Veel mensen denken aan een constructie in de open lucht met zuilen en een dak. Hoewel dit zeker één type overkapping is, zijn er veel verschillende stijlen om uit te kiezen. In deze blogpost zullen we de verschillende mogelijkheden verkennen als het gaat om het kiezen van een tuinoverkapping. Of je nu op zoek bent naar een uitgebreide structuur of iets eenvoudiger, we bespreken het allemaal!

Soorten tuinoverkappingen

Er zijn veel verschillende soorten tuinoverkappingen, maar ze hebben allemaal één gemeenschappelijk doel: een schaduwrijke, beschutte plek bieden om buiten te ontspannen. Van eenvoudige houten constructies tot ingewikkelde ontwerpen van baksteen en steenwerk, prieeltjes zijn er in allerlei stijlen. Maar wat de esthetiek ook is, alle prieeltjes bieden een welkome afwisseling van de zon op hete zomerdagen. Of je nu een plek zoekt om ‘s morgens van je koffie te genieten of een buitenfeestje te organiseren, een prieel is een geweldige aanwinst voor elk erf. Hier zijn enkele van de verschillende soorten prieeltjes die je kunt tegenkomen.

De meest basale soort tuinoverkapping is het standaard houten model. Deze bouwsels zijn meestal vierkant of achthoekig van vorm, met een eenvoudig dak en open zijkanten. Houten tuinoverkappingen kunnen helemaal zelf gebouwd worden of als prefab bouwpakket gekocht worden. Ze zijn meestal relatief goedkoop, waardoor ze een goede optie zijn voor budget-gerichte kopers. Woon je echter in een gebied met barre weersomstandigheden, dan kun je misschien beter kiezen voor een duurzamer materiaal als metaal of steen.

Een ander populair type tuinoverkapping is het afgeschermde model. Deze constructies hebben wanden van afschermend materiaal (meestal gaas) in plaats van massief hout of steen. Roostergaas tuinoverkappingen bieden bescherming tegen insecten en ander ongedierte en laten toch de lucht vrij circuleren. Ze worden vaak gebruikt als eetplaats buiten of als plaats om te ontspannen en van het buitenleven te genieten zonder last te hebben van insecten.

Tenslotte zijn er ook “hardtop” tuinoverkappingen, die daken hebben van stevige materialen zoals metaal of glas. Tuinoverkappingen met hardtop bieden meer bescherming tegen de elementen dan hun tegenhangers met open zijkanten, maar ze kunnen ook duurder zijn. Als je van plan bent je overkapping het hele jaar door te gebruiken, kan een hardtop model de investering waard zijn.

Waar plaats je een overkapping

Een overkapping is een perfecte aanwinst voor elke tuin. Het biedt een plek om te ontspannen en van het buitenleven te genieten, terwijl het ook een vleugje elegantie toevoegt. Maar waar moet je je tuinoverkapping plaatsen? Het antwoord kan afhangen van de grootte en indeling van je tuin. Als je een grote tuin hebt, kun je overwegen je tuinoverkapping in de buurt van het centrum te plaatsen, zodat je er van alle kanten gemakkelijk bij kunt. Is je tuin kleiner, dan kun je misschien beter een hoekplaats kiezen. Hoe dan ook, zorg ervoor dat je voldoende ruimte rond de tuinoverkapping overlaat, zodat je vrij kunt bewegen en van het uitzicht kunt genieten. Als je eenmaal de perfecte plek hebt uitgekozen, rest je niets anders dan achterover te leunen en van de schoonheid van je tuin te genieten vanaf je nieuwe favoriete plekje.