Tuinier Blog
You Are Reading
Rouwvliegjes bestrijden: zo pak je het aan
0

Rouwvliegjes bestrijden: zo pak je het aan

Wanneer we een kamerplant hebben gescoord willen we er natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Het is belangrijk dat we onze groene vriend de juiste verzorging geven zodat hij er altijd florissant bijstaat. Maar soms heb je pech en tref je een geel blad aan, of nog erger: een beestje. Wanneer je een vliegje hebt gespot in jouw plant is de kans groot dat het om een rouwvliegje gaat. Hieronder vertellen we je hoe je van dit beestje afkomt.

Rouwvliegjes, wat zijn het?

Wanneer jij jouw plant liefdevolle aandacht wil geven en er plotseling een beestje omhoogvliegt, heb je waarschijnlijk te maken met een rouwvliegje. Deze beestjes hebben wel iets weg van een fruitvliegje – maar zijn nóg vervelender.

Je zult denken dat rouwvliegjes vliegjes zijn, maar niets is minder waar. Rouwvliegjes worden ook wel rouwvarenmugjes genoemd en je raadt het al… Het zijn dus muggen. Deze muggen kunnen wel honderden eitjes leggen in de potgrond van jouw groene vriend. Uit deze eitjes komen larven en deze larven zullen groeien tot een rouwvliegje. Voor je het weet heb je dus jouw hele plant onder de rouwvliegjes zitten. En wie weet ook de rest van jouw jungle.

Rouwvliegjes bestrijden

Wanneer je rouwvliegjes hebt gespot is het een reden tot een klein beetje paniek. De gedachte dat één rouwvliegje al kan zorgen voor een hele plaag, is niet fijn. Het is dus belangrijk om snel voor een oplossing te zorgen waarmee je deze plaag kunt bestrijden.

Vaak lees je dat je de potgrond moet laten uitdrogen – rouwvliegjes houden van vochtige potgrond – of dat je zandbakzand over de potgrond moet strooien om rouwvliegjes te weren. Deze methoden kunnen ook werken, maar zijn niet zozeer gezond voor jouw plant. Een methode die wél effectief en niet schadelijk is voor jouw groene eyecatcher, zijn aaltjes en nematoden. Deze beestjes kun je inzetten als biologisch bestrijdingsmiddel, aangezien zij de larven van de rouwvliegjes zullen opeten en doden. Met als gevolg dat binnen een mum van tijd de plaag geleidelijk zal afnemen. Wanneer de larven op zijn, zullen ook de aaltjes vanzelf doodgaan.

Rouwvliegjes voorkomen

Je weet wat ze zeggen: voorkomen is beter dan genezen. Zoals net al werd gezegd, komen rouwvliegjes af op vochtige potgrond. Ook houden ze van rottende plantdelen. Om te voorkomen dat een rouwvliegje jouw plant aantrekkelijk gaat vinden, is het dus belangrijk om de aarde van de plant niet te vochtig te houden. Soms heb je ook gewoon pech: rouwvliegjes en de eitjes ervan kunnen ook al in de aarde van het tuincentrum zitten. Het is daarom slim om de plant altijd over te potten wanneer je ‘m net hebt gekocht. Alles voor een gezonde plant!